RECEPTY

 
      ( ak si chcete túto stránku vytlačiť, kliknite tu...)

Tabuľka optimálne množstva umelého sladidla do zavárania...     Kliknutím na text sa Vám zobrazí tabuľka dávkovania náhradných sladidiel pri zaváraní...

Langoše

   Suroviny na cesto: 1 kefír (1 BE), 1 celé vajce, 1/2 kocky kvasníc, 1/2 kávovej lyžičky jedlej sódy, 1/2 kávovej lyžičky sladidla IMBER Fruit, štipka soli, 500 g hladkej múky (28 BE), olej na smaženie.  

 

Postup: Všetko zmiešame v robote na cesto, múku pridávame až nakoniec a ďalej miešame. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte viac múky a miešame, dokiaľ sa cesto nepojí. Veľká plná lyžica cesta sa na pomúčnenej doske roztiahne na lángoš, ktorý usmažíme na oleji a osušíme servítkom. Hotový lángoš potrieme džemom alebo cesnakom (v troške vody rozpustíme 2 štipky soli a rozmiešame s pretlačeným cesnakom a pár kvapkami oleja).   Vypracované cesto môžeme mat v chladničke v igelitovom sáčku aj 3 dni a smažíme si len toľko lángošov, koľko chceme.   Celé cesto zodpovedá 29 BE. Keď toto číslo delíme počtom lángošov, zistíme, koľko BE má jeden lángoš. V prípade, že lángoše potierame džemom, treba pripočítať aj hodnotu BE použitého džemu. (10 BE = 12 SJ)

Mrkvový koláč

   Suroviny na cesto: 300 g strúhanej mrkvy (3 BE), 4 vajcia, 175 g sladidla IMBER Sorbit so sacharínom (100 g = 8 BE), 300 g polohrubej múky (17 BE), 2 malé lyžičky sódy bikarbóny, 1 malá lyžička škorice, 2 dcl oleja   Všetko dáme do misky a vymiešame cesto. Vylejeme ho na vymastený a vymúčnený plech a pečieme cca 15 min. v stredne vyhriatej rúre.  

 

Suroviny na zdobenie: 1 pokrmový tuk (Palmarín), 2 ks mäkkého tvarohu (Danone), 150 g sladidla IMBER Sweet (100 g = 8 BE)   Zo surovín na zdobenie vymiešame tvarohovú polevu a upečený a vychladnutý koláč nou potrieme. Potom vložíme koláč do chladničky, aby poleva stuhla.   Celý koláč zodpovedá 46 BE. Keď toto číslo delíme počtom kúskov, zistíme, koľko BE má jeden kúsok koláča. Keď napr. koláč rozkrájame na 30 ks, bude sa 1 ks = 1,5 BE. Okrem BE treba sledovať aj množstvo IMBER Sorbitu so sacharínom, nakoľko odporučená denná dávka je 45 g, čo je asi 1/4 koláča. Nadmerné množstvo Sorbitu totiž môže spôsobiť hnačku. (10 BE = 12 SJ)

Nápoj celého roka

   Suroviny: 1 kg citrónov = cc 1/2 L štavy (2,5 B1) 1/2 kg pomarančov = cca 1/4 l šťavy (2,5 BE) 7 tabliet IMBER Aspartámového sladidla 1/4 l vody   Ovocie ošúpeme a odšťavíme. Šťavu osladíme sladidlom, dolejeme vodou, rozmiešame a vlejeme do nádobiek na výrobu ladu, kde ju necháme zamraziť. V letnom období dávame 1 kocku do pohára s vodou, v zime do čaju.Celá dávka zodpovedá 5 BEKeď toto číslo delíme počtom kociek, zistíme koľko BE má jedna kocka. Pri veľkom pocte kociek je hodnota BE 1 kocky zanedbateľná.

Palacinky s tvarohom

   Suroviny na cesto: 1/2 l mlieka (2BE), 3 vajcia, 6 tabliet IMBER cyklamátového sladidla, 2 hrnčeky polohrubej múky (17 BE), štipka soli   Všetko dáme do mixéra a vymiešame. Keď treba cesto zriediť, pridáme viac mlieka. Na rozohriatú panvicu pokvapkanú olejom rozlejeme jednu naberačku cesta a pečieme na miernom plameni z oboch strán.  

 

Suroviny na zdobenie: 2 ks tvarohu, DIANELLA Maestro horká čokoláda (4,5 BE) troška mlieka (0,5 BE), Sladidlo IMBER Sweet (100 g = 8 BE)   Upečené palacinky plníme tvarohom. Ako polevu použijeme nad parou roztopenú čokoládu s mliekom alebo len posypeme práškovým náhradným sladidlom.   Celé cesto zodpovedá 19 BE. Keď toto číslo delíme počtom palaciniek, zistíme, koľko BE má jedna palacinka. V prípade, že zdobíme čokoládou, majú všetky palacinky 24 BE. (10 BE = 12 SJ)

Pudingový koláč

   Suroviny na cesto: 250 g sladidla IMBER Sweet (100 g = 8 BE), 5 bielkov, 1 dcl oleja, 1 dcl vlažnej vody, 5 žĺtkov, 250 g hladkej múky (14 BE), 1 prášok do pečivaNajskôr vyšľaháme sladidlo s bielkami a potom k nemu pridávame suroviny podľa poradia. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame cesto. Vylejeme ho na vymastený a vymúčnený plech a pečieme cca 15 min. v stredne vyhriatej rúre.  

 

Suroviny na zdobenie: 1/2 l mlieka (2 BE), 6 polievkových lyžíc sladidla IMBER Sorbit so sacharínom (100 g = 8 BE), 1 Zlatý klas (2 BE), 3 kyslé smotany (2BE), mletá škorica
Z mlieka, 3 lyžíc sladidla a Zlatého klasu uvaríme puding, ktorým polejeme po 15 minútach pečenia koláč. Vymiešame 3 smotany s ďalšími 3 lyžicami sladidla a po ďalších 5 minútach pečenia nimi potrieme koláč a necháme ho ešte vo vypnutej trúbe dopiecť. Hotový kolác posypeme mletou škoricou.
Celý koláč zodpovedá 46 BE. Ked toto číslo delíme počtom kúskov, zistíme, koľko BE má jeden kúsok koláča. Keď napr. koláč rozkrájame na 30 ks, bude sa 1 ks = 1,5 BE. (10 BE = 12 SJ)

Sterilizované uhorky IMBER

 

   Suroviny na nálev: 1,75 l vody, 0,5 l octu, 3-6 tbl. IMBER sacharínového alebo IMBER cyklamátového sladidla, 8 dkg soli.
 
  

 

Postup varenia nálevu: vodu, ocot, sladidlo a soľ varíme za občasného miešania 5 minút (od okamihu, kedy začne voda vrieť) v otvorenom hrnci.
 
  

 

Suroviny do 0,7 litrového pohára: 3 ks čierneho korenia, 3 ks nového korenia, 1 malá pokrájaná mrkva, 1/2 malej cibule nakrájanej na kolieska, 1 lyžička kôpru, 1 bobkový list, 1/2 lyžičky horčičného semienka.
 
  

 

Postup: Očistené uhorky vložíme do zaváracích pohárov spolu s ostatnými surovinami, zalejeme nálevom, uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80? C.
 
Podľa tohto receptu zavaríme cca 2,5 kg uhoriek do šiestich 0,7 litrových pohárov. Použité sladidlá sú nekalorické, takže pri výpočte BE treba zobrať do úvahy len sacharidy obsiahnuté v zelenine. Jeden pohár obsahuje 1/2 BE.
(10 BE = 12 SJ)

Zavárané ovocie s IMBER sladidlom

   Suroviny: neprezreté ovocie podľa sezóny, IMBER sacharínové sladidlo alebo IMBER cyklamátové sladidlo, voda.  

 

Postup: Oprané, prípadne vykôstkované a rozkrájané ovocie vložíme do zaváracích pohárov, dolejeme vodou, vhodíme potrebný počet tabliet vybraného sladidla, uzavrieme a sterilizujeme zvyčajným spôsobom.   Do 3 dcl pohára použijeme 3-5 tabliet IMBER sladidla    Do 7 dcl pohára použijeme 6-8 tabliet IMBER sladidla    Množstvo tabliet volíme podľa sladkosti ovocia. Menej sladké ovocie prisladzujeme viac ako ovocie sladšie.    Použité sladidlá sú nekalorické, takže pri výpočte BE treba zobrať do úvahy len sacharidy obsiahnuté v ovocí.

Kakaová roláda

    Suroviny: 1 kocka droždia, 3 dcl mlieka, 60 dkg hladkej múky, 26 tbl Imber sacharínového sladidla - rozdrviť, 1 dcl oleja, 1 kávová lyžička soli. 
   
Suroviny do kakaovej časti rolády: 5 tbl Imber sacharínového sladidla, 3,5 lyžice kakaa, 3,5 lyžice mlieka. 
   
Postup: Všetko spolu zmiesime a rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice hmoty pridáme 3,5 lyžice kakaa, 3,5 lyžice mlieka a 5 tbl. Imber sacharínového sladidla. Na spodné biele cesto dáme hnedé cesto a zrolujeme ako roládu. Položíme na plech a necháme ho stáť 2 hodiny. Pečieme v nevyhriatej rúre.

Linecké koláčiky

    Suroviny: 400 g hladkej celozrnej múky, 250 g Hery, 1 žĺtok, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžica mlieka, 2 lyžičky tekutého sladidla Diafan.    

 

Postup: Zo surovín vypracujeme cesto a necháme 1/2 hodiny postáť. Rozvaľkáme ho na 0,3 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Upečieme v strednej rozohriatej rúre. Vychladnuté koláčiky zlepíme dia džemom a ozdobíme čokoládovou polevou. Čokoládová poleva: 250 g tuku, 80 g kakaa, 2 lyžičky Solamylu, 2 lyžičky Diafanu

Medovníky

    Suroviny: 400 g hladkej múky, 100 g medu, 180 g Sorbitu so sacharínom, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 60 g Hery, 1 kávová lyžička perníkového korenia, citrónová kôra, 1 vajce, 4 lyžice mlieka podľa potreby.    

 

Postup: Všetko spracujeme na hladké cesto a necháme jednu hodinu postáť. Cesto znova premiesime a necháme postáť ešte 15 minút (nie v chlade). Rozvaľkáme na 0,5 cm a vykrojíme tvary. Preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Sušienky

    Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 1 žĺtok, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžica mlieka, 2 lyžičky Diafanu.   

 

Postup: Zo surovín vypracujeme cesto a necháme 1/2 hodiny postáť. Rozvaľkáme ho na 0,3 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Upečieme v stredne rozohriatej rúre. Sušienky za tepla obalíme v Ovocnom cukre alebo v sladidle Sweet 2000.

Tvarožníky bez cukru

    Suroviny: 500 g mäkkého tvarohu, 2 vajcia, 4 lyžice roztopeného masla alebo margarínu, 8 tabletiek sladidla Imber sacharínového alebo sladidla Imber cyklamátového, 100 g hrubej múky, 1 lyžica mlieka, olej na smaženie, kyslá smotana.  

 

Postup: Tvaroh roztlačíme vidličkou, primiešame vajcia, roztopené maslo a v ňom rozpustené sladidlo. Cesto zahustíme múkou, ak je veľmi husté, pridáme 1 lyžicu mlieka. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska a smažíme ich v horúcom oleji po oboch stranách. Tvarožníky kladieme na papierové obrúsky - tak z nich odsajeme prebytočný tuk. Podávame ich ozdobené lyžičkou kyslej smotany alebo podľa vlastnej fantázie.

Orieškové sušienky

    Suroviny: 3  dkg orieškov, 1 dkg tuku (masla), 25 dkg múky, 2 lyžičky Sorbitu so sacharínom, škorica (alebo kokos), trocha vody, lieskovooriešková pomazánka Dianella, dia džem. 

 

   Postup: Zmiešame múku, Sorbit, oriešky (môžu byť pomleté najemno alebo posekané na väčšie kúsky), škoricu (alebo kokos), maslo. Do cesta a do rúk si prilievame postupne vodu, aby sa nelepili a zároveň vypracujeme cesto. Rozvaľkáme asi na 1/2 cm a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary. Tie potrieme rozpusteným maslom. Upečieme doružova (pozor, aby nestvrdli). Kolieska je možné zlepovať napr. lieskovoorieškovou nátierkou Dianella alebo dia džemom).

Krehké košíčky

   Suroviny: 10 dkg hladkej múky, 5 dkg tuku (masla), 1 žĺtok, citrónová kôra, Sorbit potravinársky.  

 

Postup: Všetko spracujeme na cesto a dáme do chladničky. Upečieme košíčky, plníme tvarohom zmiešaným so Sorbitom a troškou citrónovej kôry alebo plnkou z orechov. Môže sa dať aj vanilkový krém.

 

Vanilkový krém: 2 dcl nízkotučného mlieka, 3 žĺtka, trochu vanilkovej esencie, Sorbit podľa chuti, 1 malú lyžičku Solamylu.

 

Postup: Všetko šľaháme nad parou do zhustnutia. Dá sa použiť ako teplý, ale aj vychladnutý do múčnikov, na zaliatie ovocia a pod. Do horúceho sa môže vmiešať aj tuhý sneh. Košíčky nakoniec posypeme postrúhanou dia čokoládou.

Tvarohové gule 

    Suroviny: 2 grahamové rohlíky, 20 až 24 dkg tvarohu, 2 vajíčka, trochu soli, krupicu, dia džem alebo lieskovoorieškovú nátierku Dianella, maslo, sladidlo Fantázia / Sweet 2000.

   

Postup: Rohlíky (nie čerstvé) nakrájame na malé kocky, pridáme trošku soli (nemusí byť), tvaroh a vajíčka. Všetko spolu dobre vymiesime a vytvarujeme gule (asi 6 ks), ktoré potom zľahka obalíme v krupici. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a necháme variť na miernom ohni asi 8 až 10 min. Scedíme, polejeme rozpusteným maslom, posypeme práškovým sladidlom Fantázia a podávame spolu s dia džemom alebo nátierkou.

Tvarohové taštičky

     Suroviny: 300 g hladkej múky, 200 g Palmarínu, kyslá smotana, soľ.    

 

Postup: Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na niekoľko hodín (môže byť aj cez noc) stuhnúť do chladničky. Stuhnuté cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a plníme plnkou. Jednotlivé rohy štvorcov v strede medzi prstami stlačíme a dáme upiecť (príp. použijeme taštičkovač).     

 

Tvarohová plnka: do mäkkého tvarohu pridáme za hrsť nadrobno pokrájaných sušených hrozienok (predtým ich premyjeme a necháme aspoň 1 hod. stáť vo vode), trochu rozpusteného masla a prisladíme podľa chuti tekutým sladidlom Diafan, prípadne práškovým sladidlom Fantázia, alebo Sweet 2000. Zákusky pripravené podľa receptu majú súhrnom 22 BE (chlebových jednotiek). Preto pripravíme 22 plnených taštičiek a každý kúsok bude zodpovedať 1 BE. Energetická hodnota v 1 kúsku je cca 130 kcal.

Čerešnovo-višňové rezy

   

Suroviny na cesto: 1 Hera, 6 PL sladidla IMBER Fruit (100 g = 8 BE), 5 vajec (žĺtky oddelené od bielkov), 260 g polohrubej múky (15 BE), 1 prášok do pečiva, trochu mlieka a kakaa, čerešňovo-višňový kompót ( 700 g = 7,5 BE) Suroviny na krém: šťava z kompótu, 2 čajové lyžičky tekutého sladidla Diafan, 1 vanilkový puding 2,5 BE), 250 g masla, čokoláda DIANELLA Maestro horká alebo DIANELLA Maestro mliečna (5 BE). 

 

Pracovný postup: Cesto: Rozotrieme 1 Heru, 6 lyžíc sladidla Sweet 2000 a 5 žĺtkov, pridáme 26 dkg polohrubej múky, ˝ prášku do pečiva, trochu mlieka a nakoniec sneh z bielkov. Do 1/3 cesta pridáme kakao. Na vyšší plech nalejeme najskôr svetlé, potom tmavé cesto. Na vrch poukladáme vykôstkované višne alebo čerešne z kompótu. Upečieme vo vyhriatej rúre. Krém: Šťavu z kompótu doplníme do ˝ litra vodou, 2 čajové lyžičky tekutého sladidla Diafan, 1 vanilkový puding. Všetko varíme do zhustnutia. Rozotrieme 25 dkg masla a pridáme vychladnutú zmes. Vychladnutý koláč potrieme krémom a polejeme rozpustenou čokoládou Maestro podľa vlastnej chute.    Zákusky pripravené podľa uvedeného receptu majú súhrnom cca 40 výmenných jednotiek. Preto pripravíme 40 porcií a každý zákusok bude zodpovedať 1 SJ/BE. Energetická hodnota v 1 kúsku je cca 140 kcal. Pozn.: Zákusok má vyšší obsah tuku, preto nie je vhodný pre diabetikov s nadváhou

Strúhaný koláč

    Suroviny: 40 dkg hladkej múky, 15 dkg Sorbitu potravinárskeho, 1 žĺtok, 1 nastrúhaný tuk Hera, 1 prášok do pečiva, 3 dkg kakaa, 4 lyžice mlieka.   

 

Náplň: 3 tvarohy, 20 dkg Sorbitu so sacharínom, 4 lyžice rozpusteného masla, 3 žĺtka + sneh, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra.   

 

Postup: Vypracujeme cesto a dáme stuhnúť. Cesto rozdelíme na dva diely. Jeden diel nastrúhame na vymastený a vysypaný plech, potrieme tvarohom a zbytok cesta nastrúhame na tvaroh. Pečieme asi 20 minút.

Škoricové cukrovinky 

    Suroviny: 260 dkg Hery, 380 g hladkej múky, 120 g Sorbitu potravinárskeho, 1 lyžička mletej škorice, 1 celé vajce.    

 

Posýpka: 1 vajce (ušlahať), 100 g mletých orechov, 5 kávových lyžičiek sladidla Sweet 2000.    

 

Postup: V múke rozdrobíme tuk, pridáme Sorbit potravinársky, mletú škoricu, vajce a vypracujeme cesto. Z cesta vykrajujeme ľubovolné tvary. Preložíme ich na plech, potrieme vajíčkom, posypeme mletými orechmi zmiešanými so sladidlom Sweet 2000 a pečieme v mierne vyhriatej rúre.

Bábovka trená orechová 

    Suroviny: 60 g sladidla Sweet 2000, 125 g rastlinného tuku, 3 žĺtka, 2 šálky polohrubej múky, 1 šálka mletých orechov (napr. lieskových), 1 prášok do perníka alebo do pečiva (prášok do perníka dáva bábovke neobyčajnú chut), 100 hrozienok, 250 ml sójového mlieka (alebo nízkotučného), podľa chuti kakao.    

 

Postup: Zmäknuté maslo miešame vareškou do hladkej peny a postupne pridávame Sweet 2000 a ďalej pozorne vmiešavame žĺtka. Do takto pripravenej hmoty postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do perníka, vlažné mlieko, mleté orechy a hrozienka. Prípadne použijeme ešte mlieko, aby cesto bolo skôr redšie, ale len tak aby sa dalo do formy vliať. Formu vymastíme rastlinným tukom a orieškami (získa peknú farbu povrchu). Ak máme chuť vytvoriť bábovku mramorovú, potom len malú časť (asi Ľ) cesta zmiešame s troškou kakaa a tú potom dodatočne vlejeme do svetlého cesta vo forme. Bábovku teraz dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 170 °C a to asi na 45 minút.

Orieškové sušienky

    Suroviny: 3 dkg orieškov, 1 dkg tuku (masla), 25 dkg múky, 2 lyžičky Sorbitu so sacharínom, škorica (alebo kokos), trocha vody, lieskovooriešková pomazánka Dianella, dia džem.    

 

Postup: Zmiešame múku, Sorbit, oriešky (môžu byt pomleté najemno alebo posekané na väčšie kúsky), škoricu (alebo kokos), maslo. Do cesta a do rúk si prilievame postupne vodu, aby sa nelepili a zároveň vypracujeme cesto. Rozvaľkáme asi na 1/2 cm a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary. Tie potrieme rozpusteným maslom. Upečieme doružova (pozor, aby nestvrdli). Kolieska je možné zlepovať napr. lieskovoorieškovou nátierkou Dianella alebo dia džemom).

Jahodový džem

Na prípravu potrebujeme 650g očistených a umytých jahôd, 250g Sorbitu so sacharínom. Jahody roztlačíme, pridáme Sorbit so sacharínom. Dobre premiešame a necháme asi 2 hodiny postáť, aby sa Sorbit rozpustil. Takto pripravenú ovocnú hmotu po malých častiach za stáleho miešania varíme, kým sa neoparí voda. Zhustnutý džem nalievame do čistých a umytých, prípadne zahriatych pohárov. Poháre uzavrieme a necháme vychladnúť.

Orechové kocky

    Suroviny: 300 g hladkej celozrnej múky, 150 g rastlinného tuku, 3 žĺtka, 150 g mletých orechov, 1 prášok do pečiva, 350 ml mlieka, 2 lyžice tekutého sladidla Diafan.    

 

Čokoládová poleva: 250 g 100%-ného tuku, 80 g kakaa, 2 lyžičky Solamylu, 2 lyžice tekutého sladidla Diafan, 250 g kokosovej múčky, 2 lyžice rumu.    

 

Postup: Žĺtka, rastlinný tuk a Diafan vymiešame do peny. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko a mleté oriešky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame k cestu. Plech vymastíme a vysypeme hrubou múkou, rozotrieme na ňom cesto a pečieme v mierne rozohriatej rúre 30 minút. Vychladnutý múčnik nakrájame na kocky, ktoré máčame v čokoládovej poleve a obaľujeme v kokosovej múčke. Z uvedených surovín pripravíme zákusok, ktorý zodpovedá 32 SJ (30 BE).